,

Hur man hittar den billigaste aktiemäklaren

Profilbild för admin
aktier

Att investera i aktier är ett populärt sätt att bygga upp sitt kapital. För att göra detta behöver du en aktiemäklare, men med så många alternativ tillgängliga kan det vara svårt att veta vilken mäklare som är mest kostnadseffektiv för just din strategi.

Här nedanför finns en guide som kan hjälpa dig att hitta den billigaste aktiemäklaren som passar dina investeringsbehov. Att hitta den billigaste aktiemäklaren kräver en del efterforskning och jämförelse, och man behöver göra den baserat på sina specifika behov och handelsvanor. Genom att noggrant överväga courtagen, avgifter och tjänster som erbjuds av olika mäklare kan du hitta ett kostnadseffektivt sätt att investera på aktiemarknaden.

Förstå de olika kostnaderna hos aktiemäklaren

Courtage

Detta är avgiften du betalar för varje köp eller försäljning av aktier. Det finns köpcourtage och säljscourtage.

Courtage kan vara en fast avgift eller en procentandel av transaktionsvärdet. Vilket som är bäst för dig beror på din handelsstrategi.

Om man handlar med väldigt små belopp fungerar det ofta bäst med ett rörligt courtage. Det är viktigt att inte välja en lösning där man betalar ett fast courtage som är så pass högt att det äter upp profiten. Ägnar man sig till exempel åt handelsstrategin ”scalping” och öppnar och stänger massor av små poster under en kort period i hopp om man göra många pyttesmå vinster per affär fungerar det inte att betala ett högt fast courtage för varje transaktion. I andra änden av spektrumet har vi den investeringsstrategi som innebär att du köper aktieposter förganska rejält belopp. Då lönar det sig ofta att betala ett fast courtage. Viktigt: Det finns ingen garanti för att procentuellt courtage alltid är bäst för småhandel och fast courtage alltid är bäst för stora investeringar, eftersom det är fler faktorer som spelar in. Det finns till exempel mäklare som erbjuder ett fast courtage på 1 kr per transaktion för nya småsparare och där kan det fungera alldeles utmärkt att använda sig av fast courtage för små affärer.

Spread

Spread är egentligen inte en avgift, men ändå något man bör hålla ögonen på när man jämför aktiemäklare eftersom den kan påverka din lönsamhet.

Årliga avgifter

Vissa mäklare tar ut en årlig avgift för att ha ett konto hos dem. Detta kan vara en fast avgift eller en procentandel av ditt konto.

Övriga avgifter

Titta också på övriga avgifter som tillkommer. De kan verka små, men över tid kan det blir mycket sammlagt. Varje krona du lägger på avgifter är en krona du inte kan investera och som därför inte kan tjäna pengar åt dig, så man bör hålla kolla även på diverse småavgifter och försöka minimera dem.

Exempel på avgifter som kan förekomma:

  • Insättningsavgift
  • Uttagsavgift
  • Inaktivitetsavgift
  • Plattformsavgift
  • Avgifter för sidotjänster

Kontrollera också vilka metoder för insättningar och uttag som mäklaren accepterar, så att du inte tvingas använda någon metod som kostar dig onödigt mycket i transaktionsavgifter.

Mäklarens handelsplattform

Den billigaste mäklaren är inte alltid det bästa valet om deras handelsplattform är svår att använda eller inte erbjuder de verktyg och analyser du behöver. En plattform som inte är smidig att använda ökar risken för att det råkar bli fel när du gör en order – och sådan fel kan bli dyra.

En seg plattform eller svårnavigerad plattform är inte något man vill använda om man ägnar sig åt snabb aktiehandel där varje ögonblick påverkar lönsamheten och en fördröjning kan vända vinst till förlust. Är det däremot så att man köper aktier den 26:e varje månad och planerar att hålla dem långsiktigt kanske man kan ha överseende med en långsam plattform om allting annat är perfekt.

Utbudet av aktier

Vissa mäklare erbjuder lägre avgifter men har ett begränsat utbud av aktier att handla. Se till att mäklaren du väljer erbjuder de aktier eller marknader du är intresserad av. Att en mäklare är billigast är inte till någon större nytta om du inte kan tillämpa din handelsstrategi där.

billiga aktiemäklare

Att använda jämförelsesajter

Det är populärt att använda jämförelsesajter för att jämföra olika aktiemäklare. Det finns flera svenska och internationella webbplatser som tillhandahåller jämförelser baserade på olika kriterier. Tänk dock på att sajten du använder bara kommer att jämföra ett begränsat urval av alla aktiemäklare och aktiehandelskonton. Den bästa aktiemäklaren för just dig är kanske inte med i deras sortiment, och kommer då inte att vara representerad i jämförelsen.

Läs omdömen

Kundomdömen kan ge insikter om mäklarens service, användarvänlighet och dolda avgifter. Titta på omdömen på oberoende webbplatser och forum.

Var uppmärksam på erbjudanden

Många aktiemäklare lockar nya kunder med erbjudanden som lågt courtage de första månaderna eller ett visst antal courtagefria affärer. Var dock medveten om att dessa erbjudanden ofta är tidsbegränsade. Det är dumt att välja mäklare enbart baserat på ett kortfristigt erbjudande, för i längden är det ju inte dessa villkor du kommer att få. Har man däremot redan vaskat fram en liten grupp aktiemäklare som vet skulle passa kan man hålla ögonen på erbjudanden och låta sådan bli tungan på vågen. Tänk också på att inget hindrar dig från att ha konton hos flera aktiemäklare samtidigt, så du kan plocka russinen ur kakan om du vill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Författare
Bengt Lindåker

Bengt Lindåker

Välkommen till min blogg där jag testar olika produkter och tjänster för att se vilka som är bäst.

Senaste Tester
Sök