Annons:
ToppBlogg.se Lägg till din blogg
visa alla Allmänt Bil/MC Data/IT Ekonomi & Finans Film/Tv Filosofi/Religion Fotobloggar Företagsbloggar Hem & Inredning Humor Hälsa Kultur Litteratur Marknadsföring Mat Miljö Mode & kläder Musik Nöjen Personligt Politik Resor Sex & Samlevnad Shopping Spel & Dobbel Sport Teknik Lägg till blogg logga in & ändra blogg Om ToppBlogg.se / faq Kontakta oss

Jessika & Jonas

Den här bloggen handlar om mat. Inget mer.

RSS Feed RSS Feed
Homepage » Besök Jessika & Jonas

Inlägg i Jessika & Jonas

Jessika & Jonas matblogg läggs ner
Hej!Vår matblogg kommer inte att uppdateras något mer. Vi kommer inte ta bort den, utan låta den ligga i befintligt skick. Vi vet ju att vi haft en hel del besökare och en del återbesökare. Tack för den här tiden!Jessika har nyligen startat upp en egen matblogg: Matorama. Där finns även alla inlägg från Jessika & Jonas och nya är naturligtvis på gång. Välkomna dit..!Jonas har än inte bestämt om och när han ska starta en egen matblogg och återkommer i så fall.Jessika & JonasEtiketter: mat, recept, matblogg, blogg, jul.

Krämig citronsill
Krämig citronsill - inlagd sill i mild citronsmakande sås av äggula, senap, olja, socker och crème fraiche med strimlad purjolök.Heminlagd sill är gott, enkelt och roligt att göra. Vi fuskar och köper inläggningssill och smaksätter som vi vill ha den. Gärna ett par olika sorters sill och därför lägger jag in i små burkar. Sill äter vi till påsk, midsommar och jul  och gärna ett par gånger under sommaren.Vi tycker om citrussill och gör limesill och citronsill sedan tidigare, dock i klar lag. Så detta recept från Recept.nu av kocken Christer Lingström var klart lockande att provlaga. Jag smakade av såsen innan jag lade ner sillen och den var mycket god, smakade ungefär som citronfromage. Lite oroande då jag inte riktigt kan tänka mig kombinationen mellan sill och citronfromage. Men när sillen dragit i två dygn och vi åt den på vår påskmiddagen på långfredagen så var den bara jättegod. Ingen konstigt och ingen tanke på citronfromage.2,5 dlIngredienser0,5 burk urvattnad inläggningssill, ca 105 g5 cm purjolök, mittbit0,5 äggula1,5 tsk senap0,25 dl rapsolja0,5 citron, rivet skal och saft1 msk socker2,5 msk crème fraichevitpeppar från kvarnenTill garnering: strimlad purjolök, zestat citrionskal och lite dill.BeskrivningSkölj sillfiléerna i kallt vatten och skär dem i 1,5-2 centimeter breda bitar. Ansa purjolöken och  strimla den, cirka 2 millimeter breda. Blanda äggula och senap i en skål. Vispa ned olja i en tunn, jämn stråle tills det blir en slät sås. Tillsätt purjolöksbitar, skal och saft av citron, socker och crème fraiche. Smaka av med vitpeppar. Lägg ned sillen i en liten burk och låt dra i kylen 2 dygn.Garnera med dill och fina strimlor citronskal innan servering, i burk eller lägg upp sillen i en liten skål.Andra goda inlagda sillar: romsill, löksill, krämig citronsill, citronsill, limesill.Etiketter: mat, recept, krämig citronsill, citronsill, sill, inlagd sill, sillinläggning, julrecept, julmat, julbord, påsk.

Limesill
Limesill - inlagd sill i limesmakande lag med citrongräs, limeblad, ingefära och purjolök dekorerade med skivad lime.Heminlagd sill är gott och roligt att göra. Vi fuskar och köper inläggningssill och smaksätter som vi vill ha den. Gärna ett par olika sorters sill och därför lägger jag in sill i små burkar. Att lägga in sill med inläggningssill blir dyrare än att köpa färdiginlagd, men vi gör det för att det är roligt och att man kan välja smak själv. Den här burken innehåller lite mindre sill än de färdigköpta, 105 gram mot 120.Sill äter vi till påsk, midsommar och jul  och gärna ett par gånger under sommaren. Jonas föredrar klara sillinläggningar och det här är ännu en sådan. Klar i betydelsen genomskinlig till skillnad mot t.ex. senapssill.För friskare limesmak, ta ej med limeskal eller limeskivor. Kanske öka mängden limesaft något... Skalen kan bidra med en liten bitterhet - en smaksak helt enkelt.2,5 dlIngredienser lag 2,5 msk vatten2,5 msk socker1 st citrongräs, fint skivad0,5 cm ingefära, skivad2 limeblad, varav 1 smulat0,25 dl limesaft (av pressad lime, ca 1 st)0,5 tsk rivet limeskalÖvriga ingredienser0,5 burk inläggningssill (105 g)2 skivor lime7-10 cm purjolök, fint skivadBeskrivningSkölj sillfiléerna i kallt vatten. Skär i 1,5-2 centimeter breda skivor lite på snedden.Koka upp vatten och socker tillsammans med lagerblad, limeblad, ingefära och citrongräs, så att sockret löser sig. Låt svalna något. Pressa i lime och lägg det rivna limeskalet. Låt svalna. Varva sill och purjolök i en glasburk. Tryck ner limeskivorna på sidan som dekoration och även limebladet från lagen. Kanske även en av ingefärsskivorna från lagen. Låt dra i kylskåp 2 dygn.Andra goda inlagda sillar: romsill, löksill, krämig citronsill, citronsill.Etiketter: mat, recept, limesill, sill, inlagd sill, sillinläggning, julrecept, julmat, julbord, påsk.

Citronsill
Citronsill - inlagd sill i citronsmakande lag med silverlök, limeblad och rosmarin dekorerad med skivade citronskivor.Heminlagd sill är gott och roligt att göra. Vi fuskar och köper inläggningssill och smaksätter som vi vill ha den. Gärna ett par olika sorters sill och därför lägger jag in sill i små burkar. De små burkar man kan köpa innehåller cirka 120 gram sill, de här innehåller 105 gram. När jag växte upp lade vi in sill till jul och då köpte mamma och pappa sill från tunna och saltade ur innan. Vi har inte kommit dit än, men det vore förmodligen det bästa och säkert billigare. Att lägga in sill med inläggningssill blir dyrare än att köpa färdiginlagd. Men det är roligare att lägga in själv... Sill äter vi till påsk, midsommar och jul  och gärna ett par gånger under sommaren. Jonas föredrar klara sillinläggningar och det här är en sådan. Klar i betydelsen genomskinlig till skillnad mot t.ex. senapssill.2,5 dlIngredienser lag2,5 msk vatten2,5 msk socker0,5 lagerblad, smulat2 limeblad, smulade0,25 dl citronsaft (av pressad citron, ca 0,5 st)0,5 tsk rivet citronskalÖvriga ingredienser0,5 burk inläggningssill, ca 105 g2 st citronskivor1 st silverlök, fint skivad1 liten rosmarinkvist, helBeskrivningSkölj sillfiléerna i kallt vatten. De är ganska salta. Skär i 1,5-2 centimeter breda skivor lite på snedden.Koka upp vatten och socker tillsammans med lagerblad och limeblad, så att sockret löser sig. Låt svalna något. Pressa i citron och lägg det rivna citronskalet. Låt svalna. Varva sill och silverlök i en glasburk. Tryck ner rosmarinkvisten och tryck ner citronskivorna vid sidorna på burken. Låt dra i kylskåp 2 dygn.Andra goda inlagda sillar: romsill, löksill, krämig citronsill, limesill.Etiketter: mat, recept, citronsill, sill, inlagd sill, sillinläggning, julrecept, julmat, julbord, påsk.

Ugnstekt kyckling med thailändskt kryddsmör
För någon månader sedan gjorde vi en mycket god kyckling med ett kryddsmör med en afrikansk kryddning. Då borde det väl gå att göra en med inspiration från Asien också? Det gjorde det! Mycket gott det här också!2-4 portioner berodende på hur stor kycklingen är och hur mycket ni äter!Ingredienser:Kyckling                1 helSmör                     100 gIngefära                1 tumme storVitlöksklyfor          2 stChilifrukt               1 stCitrongräs            1 stKaffir lime blad    3-4 stSalt                        2 tskKorianderfrön      1 mskSpiskummin        1 tskSaltPepparGör så här:Värm ugnen till 200 grader.Låt smöret rumstempereras. Lägg de torkade kaffir lime bladen i blöt i ljummet vatten några minuter.Finhacka ingefära, vitlök, chili, citrongräs och kaffir lime blad. Mortla koriander- och spiskumminfrön. Blanda samtliga ingredienser till kryddsmöret.Dela kycklingen i två delar så att det blir två halvor. Skär bort överflödigt fett och skinn. Skölj kycklingen och torka den torr med papper. Skär några 1/2 cm djupa skåror i brösten och låren. Lägg i en ugnsäker form med skrovet nedåt. Salta och peppra.Klicka kryddsmöret över kycklingen och gnid in det skårorna i bröst och lår.Sätt in i ugnen i ca 45-50 minuter. Kryddsmöret kommer att smälta och rinna ut i formen. Ta ut formen ur ugnen regelbundet och ös kycklingen med det smakrika smöret.Servera kyckling med en god asiatisk sås som till exempel sötsur sås med ananas och paprika samt kokt ris.Etiketter: mat, recept, kyckling, ugnstekt kyckling, thailändskt, kryddsmör, kycklingrätter.

Friterade tigerräkor
Vi besökte ICA Maxi i Haninge och hittade något som vi har letat efter ett tag - Panko ströbröd vilket är "Japanese style bread crumb"  som på svenska blir kort och gott Japanskt ströbröd. Exkat hur det skiljer sig mot vårat "vanliga" svenska ströbröd kan jag nog inte beskriva men det känns som att det lämpar sig mycket bättre för att fritera med. Det blir knaprigare och fräschare. För er som inte får tag på Panko ströbröd så kan ni förstås använda vårat vanliga ströbröd. Det blir också mycket gott!Tigerräkor är inte så lätt att få tag på nu. Det är sannolikt på grund av deras miljöpåverkan. Eller rättare sagt, den miljöpåverkan som de odlingar som de har för den här typen av räkor. Jag kan ha helt fel, om någon vet bättre får ni gärna rätta mig. Hursomhelst ska det vara råa räkor till denna rätt. Redan kokta räkor blir sega om det hettas upp. Vi köpte våra (frysta) på våran lilla konsum butik - mycket förvånade hittade vi dem där - men de finns säkert också på till exempel Hötorgshallen eller Östermalmshallen.Till den här rätten gjorde jag två dippsåser; Mörk sötsur dippsås med koriander och Sötsur dippsås med ingefära. Fantastiskt gott tillsammans! Det här serverades tillsammans med kokt ris.3-4 portioner.Ingredienser:Råa skalade tigerräkor       ca 400 gVetemjöl                                 ca 2 dlSalt                                          1 tskÄgg                                          2-3 stPanko ströbröd                     ca 3 dlFrityrolja                                 ca 1 literGör så här:Ta fram tre stycken djupa tallrikar. Blanda vetemjöl och salt i talrik nummer 1. Vispa äggen i talrik nummer 2. Häll upp ströbrödet i den tredje talriken.Doppa räkorna först i vetemjölet, sedan i äggen och sist i ströbrödet. Ströbrödet ska täcka räkan runt om. Hetta upp frityroljan till ca 150-170 grader och sätt ugnen på 100 grader. Jag gör det i en gammal traktörpanna men bäst är det förstås i en fritös men då kan det behövas mer olja.Fritera 8-10 räkor åt gången. De behöver ca 1-2 minuter den heta oljan. Vänd gärna på dem efter halva tiden. Räkorna ska bli gyllenbruna. Håll de färdiga räkorna varma i ugnen.  Etiketter: mat, recept, friterade tigerräkor, friterade räkor, tigerräkor, räkor, friterat.

Mörk sötsur dippsås med koriander
Vi har väl alla ätit de sliskiga sötsura såserna på diverse olika kinarestauranger och de flesta av oss har väl undrat om det verkligen inte kan göras bättre och annorlunda. Den här är mörkare och mustigare och vansinnigt god! Det här är ju en dippsås. Det vill säga det blir en ganska liten mängd och den ska också vara lite tjockare i konsistensen. Reglera det med att tillsätta maizena på slutet. 2-4 portioner.Ingredienser:Vatten                                   1 dlRisvinäger                           1 dlFarinsocker                         1/2 dlChilifrukt                               1/2Vitlöksklyfta                          1 stFärsk koriander                  2 + 1 msk finhackadJapansk soya                      2 tskMaizena                                ca 1/2 mskGör så här:Finhacka chili och vitlök. Blanda samtliga ingrediender förutom en msk hackad koriander och maizena i en liten kastrull. Sjud blandningen på medelhög värme och låt den koka ihop till ungefär halv mängd. Tillsätt maizena och koka upp. Dippsåsen ska nu vara blank och fin och "lagom" tjock.Häll upp såsen i små skålar. Gärna en per person. Garnera med lite hackad koriander ovanpå.Etiketter: mat, recept, sötsur sås, sötsur dippsås, koriander, dipp, sås, asiatiskt.

Sötsur dippsås med ingefära
Varför nöja sig med en dippsås när man kan ha två? Eller kanske man behöver ännu fler? Den här gjorde jag i alla fall till friterade räkor. Mycket gott!Ingredienser:Vatten                                1,5 dlRisvinäger                        1/2 dlKycklingbuljongtärning  1/2 stIngefära                             1/2 msk, finhackadVitlköksklyfta                     1 st,  finhackadRöd chilifrukt                    1/2 st,  finhackadMaizena                             1/2 mskGör så här:Blanda samtliga ingredienser förutom maizena i en liten kastrull. Koka upp och sjud på mellan värme till ca 2/3 av vätskan återstår. Red såsen med maizena. Den ska vara lite tjockare än en vanlig sås. Det är ju meningen att såsen ska fastna lite lagom på det ni dippar i.Häll upp såsen i små skålar. Gärna en per person.Etiketter: mat, recept, sötsur sås, sötsur dippsås, ingefära, dipp, asiatiskt.

Veckomeny vecka 14
Den här veckan började med thailändskt  igen, efter en härlig thaimiddag borta i lördags. Det blev fläskkött i röd curry - en klassiker och super med nygjord röd currypasta. I helgen blev det japansk middag hemma med temaki till förrätt och friterade tigerräkor med två olika smarriga dippsåser till huvudrätt. De var de absolut godaste friterade räkor vi ätit..! Otroligt gott! Temakin, strutarna av nori blev mycket lyckade och är en favorit från Roppongi. Egentligen kanske vi skulle satsat på malaysiskt, men vi åt thailändskt istället för australienskt förra helgen. Men kanske det kan bli kinesiskt näst nästa F1-helg?! Libanesiskt är i alla fall önskat till helgen efter påsk, vilket är något vi aldrig lagat eller brukar äta ute. Kinesiskt ena dagen och libanesiskt nästa?MiddagarFläsk i röd curry med bambuskott, basmatiris samt fisksås med chiliTagliatelle med kräftstjärtar i dillkryddad syrlig såsRostbiff med potatissallad Hamburgare med cole slawFriterade tigerräkor, sötsur dippsås med ingefära, mörk sötsur dippsås med koriander, basmatirisFriterade fiskkakor, mörk sötsur dippsås med koriander, fisksås med chili, basmatirisFörrättTemakiLunchSyrlig fläskkarrésallad Efterrätter/FikaRabarberpaj med vaniljsåsÄppelpaj med vaniljsåsÅterigen gav vi oss på äppelpaj, mest för att vaniljsåsen är galet god. Äppelpajen med smuldeg blev god men inte fantastisk. Men för att slippa äta för söt paj och smuldeg så ska jag komma ihåg att om jag bakar smulpaj igen: 75 g smör, 1 msk socker, 3 dl vetemjöl och sedan ca 600-700 g äpplen, 0,5 dl socker och massor av kanel. Jonas tycker om mycket pajdeg och då blir det 1,5 sats av smuldegen. Efter att sett tv-programmet Leila på landet blev jag sugen på cole slaw och provade Leilas recept. Men det var alldeles för mycket majonässmak och saknade syra. Dock var rostade kummin i jättegott! Sticky lemon wings lockar dock fortfarande.Etiketter: mat, veckomeny, matförslag, middagsförslag, middagstips, veckomatsedel, matsedel.

Temaki
Temaki - strutar av rostat sjögräs fylld med krispig rättika, crabfish, gurka, avocado och mumsig majonäs fodrade med sallad.Temaki är en japansk rätt som skulle kunna ersätta tacos vid middagsbordet, då det skulle fungera utmärkt att servera som plockmat. Noriarken av rostat sjögräs är att jämställa med tortillabröden eller de hårda tacoskalen och resten av ingredienserna skulle kunna läggas upp i små skålar. Därefter får var och en lägga på sin favoriter och rulla ihop sin sjägrässtrut eller som mig en sjögräsrulle och mumsa i sig. I stället för heta inlagda jalapenõs serveras inlagd ingefära och wasabi. Tacomiddag på japanska fast mycket godare. Det blev några fula strutar - jag fixar inte finmotoriken och blir galen. Så jag gick över till att göra rullar istället vilka blev mycket bra. Vi gör rullarna innan och äter som en förrätt. Temaki är en favorit när vi äter Roppongi special på restaurang Roppongi i Stockholm. Det är receptet är att försök att rekonstruera dem hemma och ja - det blev mycket bra..! Jag skippade den japanska omeletten i, för vi tycker ändå inte om den.Vi hade aldrig ätit rättika förrut som den var och trodde den var någons sorts vanlig rotsak, med i struten för att bidra med krisp. Rättikan är ljus och påminner utseendemässigt om palsternacka eller snarare pepparrot. Men nej, den är jättegod att äta i strimlor allena och är en släkting till rädisa med mildare smak. Daikon hittade jag i vår ena asiatiska kokbok och det är samma sak som rättika. Så i brist på rättika går det utmärkt att använda rädisa. En sträng wasabi efter smak kan dras på algarket innan rullen rullas ihop. I brist på wasabi borde det fungera fint att riva i lite vanlig pepparrot. Räkor var också gott i.6 stIngredienser3 ark nori6 blad krispsallad7 cm gurka, mycket tunna strimlor7 cm rättika0,5-1  st avocado6 st crabfishca 6 msk majonäsBeskrivningDela noriarket horisontellt. Lägg noriarket med den blanka sidan neråt på en skärbräda. Fodra noriarket med bladsallad, men spar en bit av kanten. Strimla gurka och rättika i mycket tunna strimlor. Skär avocado i bitar. Dra isär crabfishbiten så att den blir i strimlor.RullarLägg på en liten trave av gurka, rättika, crabfish och avocado cirka 1 centimeter från ena kanten. Spritsa på majonäs. Rulla ihop till en rulle och fukta sista kanten på noribladet så att den fäster och sluter rullen.StrutarLägg gurka, rättika, crabfish och avocado diagonalt på det salladsfodrade noriarket. Spritsa på lite majonäs. Fukta kanten på noriarket med vatten. Rulla ihop arket med fyllning till en strut. Det är sista kanten som ska fuktas för att kunna fästa ihop norin till en strut. Servera bums! Videoinstruktion, steg-för-steg beskrivning och ännu en steg-för-steg beskrivning för hur man lyckas med strutarna. Läs mer om det japanska köket på Wikipedia. Etiketter: mat, recept, temaki, japanskt, sushi, algrullar, sjögräsrullar, förrätt.

Potatissallad
Potatissallad - ljummen potatissallad med rödlöksringar, stora kapris, blandade örter och en enkel dressing av citron, olivolja och dijonsenap.Det här är den potatissallad som jag brukar göra, lite av en fransk potatissallad. Nygjord serverar jag den direkt, men den är även god kall och perfekt till picknicken. Riktig sommarmat! Ibland blandar jag i fårost i bitar och örterna varieras efter vad som finns; basilika, timjan, gräslök, persilja, oregano, lite dragon, lite rosmarin, kanske mynta, krasse, vattenkrasse. Ett par svarta oliver kan också få slinka med eller ett par ruccolablad, lite strimlad soltorkad tomat...lite citronskal. Mums med prosciutto till eller strimlad i potatissalladen. Potatissalladen passar även bra till rostbiff.Välj en fast potatissort t.ex. Bintje.2-4 portionerIngredienser8-10 st potatisar, kokta & varma, 700 g1 st röd lök, tunt skivadca 5 cm purjolök eller ett par salladslökarca 2 dl örter: basilika, timjan, persilja2 msk kapris, storaIngredienser dressing3 msk olivolja2 msk saft av citron1 tsk dijonsenap0,5 tsk salt1 krm svartpepparflingsaltolivoljaBeskrivningKoka  potatisen i saltat vatten.Blanda ihop dressingen. Skiva löken och hacka örterna. Lägg i rödlöken i dressingen så att litet av bettet går ur. Lägg i kapris, och purjolök i dressingen strax innan potatisen ska i.Skala potatisen medan den är varm och skär i bitar. Lägg potatisen i dressingen medan den är varm så att den suger upp smakerna. Slutligen blandas örterna i. Ringla över lite olivolja, strö över flingsalt och servera.Andra potatisrätter: klassisk potatissallad, grekisk potatis, papas arrugadas, potatisgratäng, Ullas ostiga potatisgratäng, potatispuré, potatispuré med olivolja, tartiflette, överkokt potatis i ugn....Etiketter: mat, recept, potatissallad, potatis, potatisrätter, sallad, tillbehör, buffé.


Annons:

Vill du tjäna pengar på din blogg?

Vet du om att du kan tjäna pengar på ditt bloggande? Genom att publicera annonser från olika affiliatenätverk på din blogg får du provision på den försäljning som dina besökare genererar. Du väljer själv vilka företag och produkter du vill marknadsföra men en enkel tumregel är att hålla sig till sådant som intresserar just dina besökare.

Nedan listar vi olika affiliatenätverk som vi rekommenderar. Besök dem alla och registrera ett konto som "Publisher / Annonsör". Därefter kan du välja och vraka mellan olika program som du vill marknadsföra. Kontakta oss gärna om du har några frågor så ska vi försöka hjälpa dig framåt. Lycka till!


Registrera konto på AdTraction - Har många bra annonsprogram för t.ex. hälsa, skönhet, parfym, smink m.m.