Annons:
ToppBlogg.se Lägg till din blogg
visa alla Allmänt Bil/MC Data/IT Ekonomi & Finans Film/Tv Filosofi/Religion Fotobloggar Företagsbloggar Hem & Inredning Humor Hälsa Kultur Litteratur Marknadsföring Mat Miljö Mode & kläder Musik Nöjen Personligt Politik Resor Sex & Samlevnad Shopping Spel & Dobbel Sport Teknik Lägg till blogg logga in & ändra blogg Om ToppBlogg.se / faq Kontakta oss

Tredje gången gillt

En blogg om löpning och livet i allmänhet och vägen till Stockholm marathon 2010 i synnerhet


Homepage » Besök Tredje gången gillt

Inlägg i Tredje gången gillt

Dagens pass: 10 km - 46.03
Känner ni igen känslan? Det känns som att man har flytet. Allt funkar, benen rullar på och pulsen känns som att den ligger strax över vilonivå. Och så tittar man på klockan och känner....besvikelse.Idag var en sådan dag. Jag gick ut i ett ok tempo med tanke på förra veckans förkylning och hade lite strul med vätskebältet första kilometern. Inget anmärkningsvärt. Hela vägen upp till vändningen kändes så otroligt avspänd. Jag var därför lite förvånad när jag tryckte på ett nytt varv och såg att de första 5k metrarna gått på måttliga 23.17. Det hade känts betydligt snabbare.Snabb matematik i huvudet. Bästa miltiden är 45.21. Hem på 22.04 kan inte vara omöjligt. En liten vattenslurk och så iväg. Det rullade på bra även om benen började svampa lite efter åtta kilometer. Det kändes i alla fall som att jag kunde gå på hårdare än vanligt och bjöd till och med på en 400-metersspurt. Hur förvånad blir man då när klockan stannar på 46.01 och sista fem på 22.46? 31 sekunder snabbare på hemvägen... Så här i efterhand så känns det inte sannolikt att jag kunnat kapa många sekunder på hemvägen. För pers hade jag alltså behövt ta runt 40 sekunder på utvägen, hur troligt är det när det bara skilde en halvminut mellan en ordinär utresa och en glödhet hemfärd? Ja ja, hjärnan spelar en lite spratt ibland. Inget pers ikväll och det spelar ingen roll, känslan ska inte vara besvikelse det var trots allt ett riktigt bra pass.

Kilometertidsarmband
Eftersom jag är statistiknörd och känner att jag också behöver bli kontrollnazist om mitt fyratimmarsmål ska funka så fastnade jag för en funktion på marathon.se där man kan skapa ett kilometertidsarmband utifrån sin förväntade måltid.Här är det som jag skulle få utifrån fyratimmarstempo.Men, jag har ju varit inne på detta tidigare, det kommer inte vara fråga om att hålla 5.41/kilometer under hela loppet. Alltså måste armbandet modifieras utifrån vad jag tror är rimligt. Det vill säga, långsammare kilometertider i början, slutet och vid vattenhålen. Jag vill inte behöva ha i huvudet hur mycket tid jag "tjänat in". Håller som bäst på att räkna ut hur tidsfördelningen skulle kunna se ut. Sedan är ju inte dessa tider någon exakt tempo jag tänker hålla mig till, endast som en riktlinje att jag ligger rätt vid kilometermarkeringarna. Köper jag en pulsklocka så kan jag ju iofs lägga upp rutten där istället. Men den dagen den sorgen.

Spotify invites
Jag har några invites kvar till den sjukt bra musiktjänsten Spotify. Är du intresserad av en så skriv en kommentar. Invitesen fördelas i samma ordning som kommentarerna publicerats.

Dagens citat
"It is true that speed kills. In distance running, it kills anyone who does not have it." Brooks Johnson

Influensan
Är det bara jag som tycker att media börjar gå lite för långt i sin iver att piska upp rädslan för den nya influensan? Eller kanske jag ska skriva Svininfluensan för att folk ska förstå? Tror inte det. Att kvällstidningarna använder namnet kan jag förstå då de vill sälja lösnummer men SVT? Namnet Svininfluensan, tillsammans med rapporteringen där man fokuserar på oro och rädsla inför en hemsk pandemi är för mig helt förkastligt.Fram med saklig information som förhoppningsvis lugnar ner snarare än skrämmer upp.Att folkhälsoministern i förra veckan, djupt bedrövad, beklagade det första dödsfallet i influensan är inte heller bra. Självfallet är det tragiskt att någon har dött och om en tidigare vaccinering gjort det möjligt att rädda personen är det så klart djupt beklagligt ur statens perspektiv. Men hur många dör egentligen av den årliga influensan? Hundratals? Tusentals? Dem hör man ingen beklaga sig över.Jag kan vara fel ute här men vad jag förstått så är inte den nya influensan allvarligare än andra mer än på den punkten att fler kommer insjukna. Riskgrupperna verkar också vara något annorlunda än för de årligt återkommande influensorna. Men det det i så fall handlar om är att fler än vanligt kommer ligga sjuka någon vecka med feber och kanske kräkningar. Detta är väl ingenting att skrämma upp folk för?Genom att skrämmas kommer man kanske uppnå en högre vaccinationsgrad och därmed förhoppningsvis färre sjuka vilket är bra för samhället. Men man kommer också uppnå ett högre tryck på sjukvårdsupplysningen/vårdcentralerna/akutmottagningarna av skrämda personer som tror att de håller på att dö av någon läskig grissjukdom trots att de bara har influensa med ett högst ordinärt förlopp.Sammanfattningsvis kan jag säga att jag är också är orolig. För min 15 månader gamla dotter, min pappa med hjärt/kärlsjukdom och diabetes och min svåger som också har diabetes. Jag vet inte varför hjärt/kärl och diabetes är riskkategorier. Det skulle vara skönt att veta. Det kanske jag kunde få om inte Rapport väljer att istället berätta exakt vilket antal insjuknade vi är uppe i.

272 dagar kvar
Idag är det 272 dagar kvar till Stockholm Marathon 2010. För den som satt och undrade.

Dagens pass: 6,2 km - 29.02
Okej. Back on track efter förkylningen. Dealen var från början att hustrun skulle ge sig ut idag och jag ta mitt pass imorgon. Hon kände sig lite illamående och vi bytte dagar.Med tanke på de senaste fem dagarnas förkylning så blev det ett lugnt pass. Hålla pulsen låg och bara rulla runt de 6,2 kilometrarna. Dessutom en chans att prova det nya vätskebältet. Bältet strulade lite till att börja med. Antar att det får ta lite tid att hitta rätt inställning. Spontant vill jag ha det spänt runt höften men även detta bälte gled snart upp över magen. Hittade i alla fall ett läge där den inte studsade runt utan låg någorlunda bekvämt. Flaskorna är, som Snorkis sa tidigare, aningen små, 1,25 dl i varje, men ganska lätta att dricka ur och få upp ur bältet. Ner var aningens svårare men jag får nog in tekniken.Passet i sig bjöd inte på några större överraskningar. Lugnt och beskedligt, 4.41 i snitt. Dryga tjugo sekunder långsammare ut än hem (14.43/14.19).

Herrfotbollsfetishism
I morse satt vi i godan ro och åt frukost med Ring så spelar vi rullandes på radion. Alltid kul att veta hur vädret är runt om i landet liksom... Plötsligt gör han entré. Erik Kämpe (Kempe?). Erik fick standardfråga 1b, "vad händer idag då". Erik svarar att han tänker se fotbollsmatchen på TV och får sedan följdfrågan om vad han tyckte om damernas match igår. Erik svarar att han egentligen inte gillar damfotboll och att han höll på Norge. Detta av en anledning jag inte hört tidigare. Annars hör man ju det mesta av förståsigpåarna. Damfotboll är tempolöst, tråkigt och högst ospännande. Dessutom är ju alla kvinnliga fotbollsspelare homosexuella. Är man av en annan uppfattning är man PK. Riktigt PK.Vad var då Eriks argument för att hålla på norskorna. Jo, om det går bra för svensk damfotboll så går det, förr eller senare, ut över herrfotbollen. Damerna kommer alltså ta för mycket plats och stjäla showen för killarna...Men för i helvete, kan inte folk få göra det dom tycker är kul och få möjlighet att satsa på det dom är bra på? Kan man inte ge kvinnor samma förutsättningar att träna och tävla på heltid, med bra lön och de bästa träningstiderna? Sanningen är väl att damfotbollslaget skulle snurra upp 99 procent av de feta soffcoacher som dissar dem. Och tänk om man skulle påstå att alla herrfotbollsspelare var bögar...duktigt med stryk man skulle få...Ja ja, den siste idioten är inte född och jag tänkte precis vifta bort hans inlägg i debatten när det kröp fram. Erik Kämpe är inte bara en man som vill förneka kvinnors möjligheter att tävla, Erik är dessutom klubbchef i en göteborgsk fotbollsklubb i division 4. En klubb som även har ett damlag...Antar (och hoppas) att Erik får det hett om öronen på nästa årsmöte.

Nytt vätskebälte
Köpte ett nytt vätskebälte på Stadium idag. Ett Soc med fyra deciliterstora flaskor. Inte så mycket vätska men det satt skönt på i butiken och insidan är i något microfleecematerial som håller tag på ett annat sätt än mitt tidigare. Ska fylla flaskorna med vatten och dansa runt lite hemma innan jag bestämmer mig.

vartredjedagregeln
Phytagoras sats, Archimedes princip, gyllene snittet. Tre olika formler för att beskriva naturliga fenomen.Här hemma råder vartredjedagregeln. Precis lika grundläggande som någon av de ovanstående.Jag måste helt enkelt springa minst var tredje dag för att hålla motivationen uppe. Inget "vila sig i form" här inte... Dag ett efter ett pass så går jag fortfarande på endorfinångorna. Som en pundare på kokain. Störst, bäst och snabbast. På jakt efter nya kickar. Eventuellt skulle jag en sådan dag kunna springa ett 24-timmars ultralopp.Dag två är jag fortfarande het och det kliar ordentligt i kroppen efter att få snöra på mig skorna.Dag tre är den springande punkten. Dag tre är jag fortfarande driven att komma ut och det känns fortfarande roligt.Så fort jag vaknar dag fyra så är det inte lika spännande längre. Varför ska man egentligen löpträna? Är inte chips och glass lika bra drivkrafter för välbefinnande? Jag kommer aldrig att orka springa maraton...Idag är det dag fem sedan jag sist sprang. Två dagar över tiden och med förkylningen fortfarande i kroppen. Jag är INTE het.

När är man för sjuk för att springa?
För mig är feber ett big nono men annars är det allmäntillståndet som styr. Lite snorig eller lätt halsont är jag beredd att strunta i.Vaknade i måndags med en stor klump i halsen, i går kom så lätt feber. Idag har båda försvunnit förutom lite halsbrännekänsla och att näsan börjat rinna. Så ikväll blir det löpning igen....eller? Min tanke är att jag hoppar över det om jag framåt kvällen är det minsta tveksam. Dessutom blir det ett lugnt pass.


Annons:

Vill du tjäna pengar på din blogg?

Vet du om att du kan tjäna pengar på ditt bloggande? Genom att publicera annonser från olika affiliatenätverk på din blogg får du provision på den försäljning som dina besökare genererar. Du väljer själv vilka företag och produkter du vill marknadsföra men en enkel tumregel är att hålla sig till sådant som intresserar just dina besökare.

Nedan listar vi olika affiliatenätverk som vi rekommenderar. Besök dem alla och registrera ett konto som "Publisher / Annonsör". Därefter kan du välja och vraka mellan olika program som du vill marknadsföra. Kontakta oss gärna om du har några frågor så ska vi försöka hjälpa dig framåt. Lycka till!


Registrera konto på AdTraction - Har många bra annonsprogram för t.ex. hälsa, skönhet, parfym, smink m.m.