Annons:
ToppBlogg.se Lägg till din blogg
visa alla Allmänt Bil/MC Data/IT Ekonomi & Finans Film/Tv Filosofi/Religion Fotobloggar Företagsbloggar Hem & Inredning Humor Hälsa Kultur Litteratur Marknadsföring Mat Miljö Mode & kläder Musik Nöjen Personligt Politik Resor Sex & Samlevnad Shopping Spel & Dobbel Sport Teknik Lägg till blogg logga in & ändra blogg Om ToppBlogg.se / faq Kontakta oss

Ännu en "bli rik blogg"...

Precis vad rubriken säger. Handlar om min strävan att bli rik genom investeringar och entreprenörskap.


Homepage » Besök Ännu en "bli rik blogg"...

Inlägg i Ännu en "bli rik blogg"...

Månadsrapport - Augusti 2009
En kort sammanfattning: Depåns värde var den 15 augusti 559 668 kr och startvärdet 554 000 kr. Total förmögenhet ligger på 490 653 kr, ca 21 000 kr mer än starten i april 2008. Jag har också på kul gjort ett litet diagram över utvecklingen på min depå jämfört med OMX S30 och MSCI World genom att försöka knappa in siffror för dessa index på motsvarande datum som jag gjort avstämningar på min depå.

Dåepån äntligen på plus minus noll!
Äntligen har depån nått plus minus noll!! För första gången på över ett år var innehavet i fredags uppe på plus. Efter ett uttag på 26 000 kronor som användes som del av aktiekapitalet på 100 000 kronor som jag nyligen har fört över till ett konto på Nordea beräknas startvärdet till 564 000 och innehavet låg på 567 000 kronor. Eftersom mina hedgefonder inte kunde säljas med tillräckligt kort varsel var jag tvungen att sälja lite andra fonder. Det blev bl.a. en USA-fond och Systematiska covered call. Jag har dessutom lagt in en sälj order på Stella Nova som kommer att gå igenom nu i månadsskiftet. Nu återstår det att se om jag fortfarande ligger på plus vid nästa månadsuppdatering i mitten av augusti...

Ansökningshandlingarna inskickade
Jag har varit hemifrån utan tillgång till internet ett tag. Nu är iaf ansökningshandlingarna för start av mitt AB inskickade till bolagsverket och skatteverket. Jag använde mig av foretagsregistrering.se vilket var väldigt smidigt. Jag hoppas verkligen jag får mitt första namnförslag. Jag har med hjälp av en kompis börjat snickra på en hemsida och logga till företaget också.

Revisor anlitad
Efter att ha ringt runt och gjort en mindre marknadsundersökning vad en revisor kan komma att kosta för mitt företag har jag nu anlitat en som jag känner mig mycket nöjd med. Kostnaden är ca 900-1000 kr i timmen och troligen mindre än 10 000 kr om året. I övrigt har jag fått prisuppgifter från 8 000 till 20 000 kr för ett år och väldigt varierande timarvoden för revisorn och assistenter.

Hedgefonder och Specialfonder utvärdering
Idag uppdaterades siffrorna för en av mina Specialfonder. Systematiska Risk-Reward ligger nu över 10 000 kr plus sedan start då en investering på 30 000 kr skedde. Jag överväger också att sälja ett par av mina hedgefonder därför kan det vara på plats med en liten utvärdering. Vid starten i mars/april 2008 beskrev jag mina placeringar i ett första inlägg, då såg det ut så här:Övriga Hedge och SpecialfonderStella nova: 25'Thenberg Macro Hedge: 20'Helios: 25'Systematiska risk-reward: 30'//100'Jag skrev också om hedgefonder i mitt andra inlägg. Även om jag där påpekar att hedgefonds begreppet använts altför extensivt gör jag det ibland själv ocksåÄven om jag har varit ganska aktiv vad gäller vissa andra fonder och aktier har inte så mycket hänt med dessa fonder. I maj 2008 köpte jag Systematiska Scirocco för 10 000 kr. I slutet av januari i år sålde jag mina Thenberg macro hedge för att få loss pengar att köpa Xact bull för. Att jag valde att sälja just Thenberg beror på att jag hade en väldigt positiv syn på börsen vid den här tiden och Pekka Käänta som förvaltar fonden under en lång tid har varit väldigt pessimistik över börsen och världekonomins utveckling. Periodvis har jag följt hans makroblogg på VA och han verkar vara duktig, skriver intressanta och relevanta inlägg. När jag sålde Thenberg macro hedge kunde jag p.g.a. Pekkas pricksäkerhet under min innehavperiod hämta hem en 10 procentig uppgång eller 1 000 kr. Från min försäljningstidpunkt till idag har fonden fallit tillbaka så den uppgången är precis utraderad. Mina fonder från Systematiska har utvecklats i helt olika riktningar, tur då att den större investeringen skedde i Risk-Reward. Dessa fonder är högrisk hedgefonder så det är inte förvånande att de är mycket volatila. Risk-Reward stängdes för insättning i februari 2008 efter att jag hade gjort mina inköp, nu ska den dock öppna igen augusti. Se under nyheter på http://www.systematiska.se/. De tror sig nu kunna hantera en större fondvolym då de har testat modellen även på enskilda aktier. Fonden kan var ett tips om någon är ute efter en högriskfond som är oberoende av börsutvecklingen.Vad gäller Stella Nova om Brummer Multy strategy så funderaqr jag på att sälja dessa fonder. Jag tror i och för sig att de kan få en positiv utveckling framöver. Stella nova har haft en kämpig period under min innehavstid men jag tror att de nu kommer komma tillbaka till sin stabila positiva utveckling, så det är trots allt en hedgefond som jag kan rekomendera. Brummers fond-i-fond som tidigare hette Helios har visat en godkänd utveckling på 7 % under min innehavstid. Anledningen till att jag vill sälja är att jag behöver kapital till min företagsstart. Jag tror jag behöver ta ut ca 50 000 kr från min depå och då kan dessa fonder vara lämpliga. Det minskar visserligen min diversifiering något men jag tror så mycket på utvecklingen på världens börser de närmsta åren att jag inte vill sälja mina andra fonder.Utvecklingen för mina hedge- och specialfonder:

Besökare till bloggen
Från början var jag inte direkt intresserad av att få några besökare till den här bloggen, men de senaste veckorna har jag ändrat mig. Jag har anmält mig till sammanlagt 9 st blogg topplistor och hoppas att det ska få en och annan besökare till bloggen. Enligt en räknare som jag lagt in har det dock fortfarande bara tittat in några enstaka besökare i veckan. Det borde dock kunna ändras, om jag söker på Google på rik och blogg kommer min blogg upp som nummer tre i ordningen! Om ni själva vill anmäla er till olika blogglistor för att få mer besökare till er blogg är ett tips att titta längst ner på den här sidan för att få en bra översikt över vilka listor det finns. Jag tror att ett ökat antal besökare kan sporra mig till att blogga aktivt och även försöka få med lite inlägg av mer allmänt intresse för läsare av ekonomibloggar. I bästa fall kan jag så småningom också få igång en diskussion om intressanta ämnen med läsarna.

Gratis hjälp vid företagsstart
Jag har upptäckt att det finns mycket gratis hjälp att få vid uppstarten av ett eget företag. Hittills har jag varit på en informationsträff på skatteverket "För dig som funderar på att starta eget". Den var väldigt grundläggande och jag kände till det mesta sedan tidigare men det var definitivt värt att gå dit. Jag har också anmält mig till en informationsträff för delägare i ett nystartat aktiebolag, den är dock inte förens i augusti. Förra veckan gick jag också på ett introduktionsmöte på NyföretagarCentrum. Man kan få hjälp av dem under hela uppstarten fram tills att man kan leva på sitt företagande. Imorgon ska jag få rådgivning i form av ett enskilt möte. Jag hoppas att jag kan få svar på en del frågor där.

Starta eget
Nu har jag så smått börjat blogga på riktigt och det passar bra eftersom jag har fått mer än bara mina aktier och fonder att skriva om. Jag är på väg att starta eget, ett AB. Jag är nyligen färdig jurist och ekonom. Under det senaste året har jag jobbat heltid fram tills att jag gjorde en långresa under våren. Nu under sommaren försöker jag genomföra alla förberedelser för att kunna dra igång min verksamhet i början av hösten. Jag har börjat fylla i ansökningshandlingarna till Skatteverket och Bolagsverket på foretagsregistrering.se. Det svåra just nu är att skaffa en revisor till ett rimligt pris. Egentligen hoppas jag på att förslaget i den här utredningen, http://www.regeringen.se/sb/d/10025/a/102124, går igenom och revisionplikten avskaffas för mindre företag. Det första verksamhetsåret kommer jag hur som helst att behöva en revisor. Jag vet egentligen inte hur jag bäst går till väga för att hitta en revisor men igår prövade jag att fylla i en anökan på ett par sidor som förmedlar tjänster. Det har hitills lett till ett telefonsamtal med en revisor och en offert på 15 000 kronor för första året. Det är långt över vad jag vill betala. Jag söker bara en revisor för att genomföra den lagstadgade revisionen. Allt tror jag mig klara av själv. När jag var på en Starta eget föreläsning på Skatteverket för någon vecka sedan trodde de att kostnaden skulle vara ca 5 000-10 000 kr. Jag vet inte om jag har lyckats få några besökare till den här bloggen men om jag har det är jag tacksam för alla tips jag kan få.

Indexfonder vs. aktier
När jag för ett år sedan gjorde merparten av mina investeringar försökte jag där det var möjligt att köpa indexfonder istället för aktivt förvaltade fonder. Den främsta anledningen var de lägre förvaltningsavgifterna men även en misstro på många profesionella förvaltares förmåga. Jag valde dock att även investera i ett ganska stort antal svenska aktier, delvis såna jag trodde särskilt på men andra bara för att uppnå en bra differentiering. Jag har därefter börjat sälja av dessa. Varför skulle jag kunna slå index om jag inte tror att en profesionell förvaltare klarar av det? Just nu har jag endast 8 aktier kvar och kommer att fortsätta sälja av när jag bedömmer det lämpligt. Jag kan tänka mig att äga någon enstaka aktie som jag verkligen tror på eller som jag bedömer är felaktigt värderad. Det jag inte kommer att göra är att differentiera och investera i ett stort antal aktier och olika sektorer för att minska risken i min depå. Det sköter en indexfond mycket bättre än jag själv. På den svenska marknaden är min valda indexfond XACT Bull och även om den är väldigt volatil så finns ingen företagsrisk utan endast marknadsrisk.Intressant information om indexfonder finns på wikipedia, bland annat sägs följande:"Talrika akademiska studier[1] visar att indexfonder över tiden ger högre avkastning än aktivt förvaltade fonder med motsvarande inriktning. Även om siffrorna kan variera något mellan enskilda studier, är följande en representativ slutsats: på ett, fem, tio, tjugofem och femtio års sikt överträffar 71, 85, 91, 95 respektive 98 % av indexfonderna de aktivt förvaltade fonderna. Egentligen är indexfondernas fördel något bättre än så eftersom siffrorna inte tar hänsyn till de aktiva fonder som på grund av undermåliga resultat har lagts ner under den tid som undersökningen omfattar"http://sv.wikipedia.org/wiki/Indexfond

Månadsrapport - Juni 2009
Sedan förra månadsrapporten i februari har en hel del hänt. Att jag inte har gjort någon uppdatering beror delvis på att jag har varit utomlands i några månader på en härlig semester i Sydamerika. Dessutom har jag kommit fram till att mina standard formulerade månadsinlägg inte fyller någon funktion, det är både lättare och bättre att istället fylla i ett excelblad varje månad. Istället hoppas jag att jag kanske kan komma igång att faktiskt skriva en del blandade inlägg här.Först tänkte jag trots allt upprepa mina tidigare upprabblingar över min ekonomi en gång till och denna gång är tidsperioden fyra månader istället för en./////////Sammanlagt uppgick värdet på depån 2009-06-14 till 561 550. Uttag under perioden var 2500 kronor. Startvärdet är nu 590 000 kr (och februari månads nivå: 453 598 kr). Vilket ger en uppgång med 23,80 % under perioden och en nedgång med 4,82 % från "start". Ett uttag på 1 500 kr skedde från loanlandkontot under perioden (startvärdet är därmed 8500 kr). Loanlandkontot värderas till 8 193 kr (Icke förfallna fordringar värderas till 85 %, förfallna till 20 %).Total förmögenhet tillgångar minus skulder var 471 992 kr. Plus 105 571 kr under perioden. Plus 2 277 kr sedan start.////////De senaste månaderna har återhämtningen på aktiemarknaden och min depå varit mycket stark. Den största uppgången har Xact bull stått för. Under hela nedgången köpte jag Xact Bull, ner till bottennivåerna på ca 65 kr. Till slut fick jag ett snitt på 90 kr, nu ligger den på 102 kr. Xact bull är alltså en börshandlad fond som i princip följer indexet OMXS 30 med en förstärkt utveckling på 1,5 ggr. Jag är medveten om att mitt tunga innehav av Xact Bull gör min portfölj väldigt volatil. Jag har dock varit helt övertygad om att de nivåer som har varit sedan i höstas har varit mycket fördelaktiga på lång sikt. Depån närmar sig plus minus noll sedan start i en snabb takt medan total förmögenhet redan denna månad sprängde plus minus noll strecket!

Loanland - ett olönsamt experiment
Den 9 april 2008 skrev jag ett inlägg i den här bloggen om loanland.se där jag just hade startat ett utlåningskonto. De följande månaderna satte jag in någon tusenlapp i taget. Totalt blev det 10 000 kronor. Min taktik var att låna ut till en så hög ränta som möjligt (oftast över 25 %) till låntagare som gav trovärdiga beskrivningar av vad de skulle använda pengarna till. Minimibelopp som man kan låna ut är 250 kr. Till en början lånade jag dock ut 500 kr till någon som gav bra ränta och när samma person la upp en ny låneförfrågan utan att jag insåg det blev det ytterligare en utlåning till samma person. Därefter har jag varit noga med att aldrig låna ut mer än 250 kr till någon för att sprida mina risker så mycket så möjligt. Resultatet har dock varit en besvikelse, 17 av 54 låntagare har varit så dåliga på att betala att loanland har sagt upp deras lån. Flera stycken har inte betalat tillbaka en krona. För att tydligare se utvecklingen på kontot bestämde jag mig för några månader sedan för att värdera innehavet enligt följande: pengar på kontot + 0,85 * oförfallna skulder + 0,2 * förfallna skulder. Med den värderingsmetoden föll värdet varje månad. Aktiviteten på loanland är också väldigt låg. Istället för att öka under det dryga år som har gått har den minskat något och vid varje tillfälle ligger endast ca 8 låneansökningar uppe. Jag slutatade därför att återinvestera de återbetalda pengarna och har nu också gjort ett uttag på 1500 kr. Jag avser att avsluta mitt lilla experiment även om det kommer att ta några år (!), det är mycket tveksamt om jag kommer få tillbaka insatsen på 10 000 kr.


Annons:

Vill du tjäna pengar på din blogg?

Vet du om att du kan tjäna pengar på ditt bloggande? Genom att publicera annonser från olika affiliatenätverk på din blogg får du provision på den försäljning som dina besökare genererar. Du väljer själv vilka företag och produkter du vill marknadsföra men en enkel tumregel är att hålla sig till sådant som intresserar just dina besökare.

Nedan listar vi olika affiliatenätverk som vi rekommenderar. Besök dem alla och registrera ett konto som "Publisher / Annonsör". Därefter kan du välja och vraka mellan olika program som du vill marknadsföra. Kontakta oss gärna om du har några frågor så ska vi försöka hjälpa dig framåt. Lycka till!


Registrera konto på AdTraction - Har många bra annonsprogram för t.ex. hälsa, skönhet, parfym, smink m.m.