Annons:
ToppBlogg.se Lägg till din blogg
visa alla Allmänt Bil/MC Data/IT Ekonomi & Finans Film/Tv Filosofi/Religion Fotobloggar Företagsbloggar Hem & Inredning Humor Hälsa Kultur Litteratur Marknadsföring Mat Miljö Mode & kläder Musik Nöjen Personligt Politik Resor Sex & Samlevnad Shopping Spel & Dobbel Sport Teknik Lägg till blogg logga in & ändra blogg Om ToppBlogg.se / faq Kontakta oss

Sandbarnet

Från Malmös innerstad till den sydspanska kusten och "metropolen" El Puerto de Santa María. Försöker fortfarande reda ut hur det är att leva mellan tre kulturer och få en balans... i livet generellt.


Homepage » Besök Sandbarnet

Inlägg i Sandbarnet

Om du undrar vad jag gör kl 22.15...
"Miradlo bien... alli va un genio" : )

Bildligt talat!
Fler bilder hittar du inne hos Mimo.

Vicky Cristina Barcelona
Filmen funkade enda till slutet : ) och jag gillade den verkligen. Lite ledsen är jag dock för att allt var på spanska (förutom den allra sista minuten, som av någon anledning var på engelska) eftersom man därmed inte fick med språkskiftena. Av textningen att döma förstod jag att det ibland förekom en del spanska även i originalversionen.Genom hela filmen hade jag en känsla av att inte riktigt veta om jag befann mig i en Almodovar eller Allen film, fast den ändå hade mycket mer Woody Allen över sig. Passionen var ett genomgående tema, men inte alltid det som styrde valen. Konstnärssjälar, sårbara och starka, klarsynta och förvirrade. Allt som allt en sevärd film som gjorde mig glad över att befinna mig i Spanien!!!

Lagen om alltings jävlighet!
Hemma igen, efter fiskätarturen som avbröts abrupt... och solen skiner så klart. Det gjorde den INTE när vi var ute kan jag säga. Det kom ett rejält regnmoln in över El Puerto och plötsligt kändes det som vi befann oss i mitten av januari igen. Dessutom var fisken ingen höjdare.Kalla och blöta åkte vi förbi bion för att se om de visade något kul. Jovisst, 20.30!!?!?Hemma igen, mysbyxorna på... och nu ska jag slänga mig på soffan och sätta på en film; "Vicky Cristina Barcelona" men med tanke på hur denna eftermiddagen varit är det väl tveksamt om filmen funkar.

El Puerto de Santa María
Denna helg har jag knappast varit utanför dörren. Hela dagen igår satt jag vid datorn, blogg, webbtv, you name it. Tanken var därför att jag skulle spendera hela dagen idag ute eller i alla fall med en bok i solen på balkongen. Men sanningen är den att jag inte har lust. Jag vet att jag kommer ångra mig imorgon när jag måste sitta framför burken och knappa på tangenterna, men man kan ju inte heller tvinga sig. Dessutom ska jag till Sverige på fredag och på hemvägen till London... Eftersom jag ändå sitter här tänkte jag ta tillfället i akt att lära mig något om den lilla staden vi bor i, som min man hatar : / Wikipedia skriver följande:"El Puerto de Santa María är en stad som ligger vid utflödet av floden Guadalete, i provinsen Cádiz, Spanien. Folkmängden i staden år 2005 var 82 306 invånare, varav 49 924 bor i innerstaden. Dess yta är 159 km² vilket ger 517,6 invånare per kvadratkilometer. Staden är belägen 6 m över havet och 21 km från provinsens huvudstad, Cádiz." Ps. Det ska kanske tilläggas att invånarantalet stiger upp över 200 000 under sommarmånaderna. DsMitt i centrum (el ett av dem) ligger denna borg med arabiskt ursprung, Castillo de San Marco. Den uppfördes på 900-talet och var ursprungligen som en moské, som sedan på 1200-talet blev ett kristet tempel. Byggnaden har därefter och fram till år 1943 genomgått ett antal restaurationer. Borgen är öppen för allmänheten de flesta av veckans dagar och tydligen dessutom gratis tisdagar. Tyvärr måste jag dock erkänna att jag ännu inte varit där, men en dag inom kort hoppas jag ta mig dit och då också kunna visa lite bättre bilder på byggnaden. Iglesia Mayor Prioral Det som i historian kanske dock har fått mest uppmärksamhet är att det var här som Columbus provianterade sin båt ”Santa Maria” och Juan de la Cosa ritade sin första världskarta som inkluderade den amerikanska kontinenten.Fast om man ska se det krasst är El Puerto de Santa María nog allra mest känt och populärt för sina stränders skull. En stor fördel med att bo här är just närheten till natur - vandringsleder, hav, naturparker, etc. liksom närheten till städer och byar som Cádiz, Jerez de la Frontera, Sanlucar de Barrameda, liksom "los pueblos blancos" och såklart Sevilla, som fasktiskt bara ligger 1 timme härifrån. Tempot är lugnare än i de större städerna och mitt behov av att hela tiden hitta på saker har stillats, så vi får hoppas på att mannen vänjer sig.Ps. När jag precis skrivit klart detta inlägg hörde jag mannen gny om friterad fisk, så på hans initiativ ska vi nu gå ut... en annan av El Puertos fördelar... fisk!!! Ds.

Fototriss - gissa staden!
Fler triss i städer hittar du här.

Man ska vara tolerant... eller...
Vad ligger egentligen i begreppet tolerans!? Häromdagen hade vi ett intressant samtal om detta. Fördelar och nackdelar med toleans, eller kanske egentligen nackdelarna med att tolerera något med huvudet men inte med känslorna och hur detta kan bli en tidsinställd bomb. I Sverige har vi blivit inlärda att vara toleranta, en hur långt räcker denna tolerans.Sedan jag gifte mig har jag fått höra en del kommentarer som jag inte hade hört om min man varit svensk. Eller låt mig rätta detta, om min man inte varit muslim. Visst accepteras han av såväl familj som vänner, men ändå kommer en del kommentarer... antagligen utan att de hinner stoppa dem. T.ex. har det varit svårt att få folk att förstå att jag inte (vanligtvis inte) äter griskött. För mig är det otroligt att ens hänga upp sog på en sådan sak, inte mer konstigt än att någon inte gillar tomat. Fast det bli ju så mycket större när det är relaterat till religion.Exempel på några kommentarer:- Va!? Men du ska väl inte gå och bli muslim nu med...- Amen... varför nu inte det...!?!En annan sak är att många tycker det är okej att min man är muslim, men när de sedan inser att han är praktiserande blir tonen en annan.- Va!?!?! Men han ber väl inte?Detta var vad jag lyckades samla av tankarna som virvlat omkring i huvudet under morgonen... men precis som vid gårdagens inlägg så kommer det troligen en fortsättning.

Tänker på dig vännen!
Saknar din närvaro : (

När kravet på s.k. jämställdhet blir en börda
Jag passade på att ta en paus från bloggen för att ta tag i städningen. Mannen gav sig iväg för att lämna tillbaka gårdagens filmer så då får man passa på. Så funkar det oftast hemma hos oss, jag städar medan han är iväg eller möjligtvis sover siesta. Där började detta inlägg…För lite sedan drack jag kaffe med ett par bekanta och diskuterade då just hur man delar upp hushållssysslorna hemma. Naturligtvis var vi alla tjejer, för vilka män skulle träffas upp, ta en kaffe och diskutera städ- och tvättrutiner. Som oftast när man kommer in på ämnen som dessa får man nästan känna sig för innan man avslöjar den ”hårda” sanningen, dvs. att jag sköter det mesta som har med hemmet att göra : O!!!Innan ni nu skyller detta på min man och ev. hans kulturella och religiösa bakgrund så vill jag bara säga att jag städade ännu mer när jag bodde med en svensk, så det har inget med saken att göra. Den enkla sanningen är den att jag föredrar att städa, det går fortare och smidigare. Mina alternativ skulle vara:Mannen sköter städningen, vilket skulle innebära att han får göra det på sitt sätt. Men JAG vill ha det gjort på MITT sätt och även om jag vet att många män ”tvingas” att städa på kvinnans sätt så tycker jag inte att det är okej.Vi städar tillsammans, det tar dubbelt såå lång tid och vi tjafsar en massa om vems sätt som är bäst. VARFÖR skulle jag vilja slösa mer tid än nödvändigt på att städa när jag själv hinner damma, dammsuga, svabba golv, städa badrum, etc. på drygt en timme. Nåja, nu ska inte inlägget handla om mina städrutiner som sådana, utan om hur svårt det är för folk att acceptera mitt val. Av någon anledning verkar det som om man nästan borde skämmas för att man städar och ett förhållande som delar 50-50 är uppenbarligen bättre. Jag håller inte med! Ett förhållande där man är överens om att dela 50-50 och man dessutom vill det (ofta inte samma sak) är lika bra som ett där man väljer att dela på sysslorna på ett annat sätt. Hemma hos mina svärföräldrar är det svärmor som lagar mat, städar, etc. tillsammans med barnen, men svärfar är den som stiger upp i ottan för att bege sig till marknaden och köpa frukt, grönsaker, kött, etc. varje morgon. I min familj sköter pappa all städning, tvätt, matinköp, etc.Fortsättning följer troligen…

Test
Som ni kommer att se håller jag på att trixa med bloggen lite.Jag har placerat min blogg i Spanien på bloggkartan.se!Technorati Profile

Veckans fönster!
Fler fönster inne på Susannes fotoblogg.


Annons:

Vill du tjäna pengar på din blogg?

Vet du om att du kan tjäna pengar på ditt bloggande? Genom att publicera annonser från olika affiliatenätverk på din blogg får du provision på den försäljning som dina besökare genererar. Du väljer själv vilka företag och produkter du vill marknadsföra men en enkel tumregel är att hålla sig till sådant som intresserar just dina besökare.

Nedan listar vi olika affiliatenätverk som vi rekommenderar. Besök dem alla och registrera ett konto som "Publisher / Annonsör". Därefter kan du välja och vraka mellan olika program som du vill marknadsföra. Kontakta oss gärna om du har några frågor så ska vi försöka hjälpa dig framåt. Lycka till!


Registrera konto på AdTraction - Har många bra annonsprogram för t.ex. hälsa, skönhet, parfym, smink m.m.