Annons:
ToppBlogg.se Lägg till din blogg
visa alla Allmänt Bil/MC Data/IT Ekonomi & Finans Film/Tv Filosofi/Religion Fotobloggar Företagsbloggar Hem & Inredning Humor Hälsa Kultur Litteratur Marknadsföring Mat Miljö Mode & kläder Musik Nöjen Personligt Politik Resor Sex & Samlevnad Shopping Spel & Dobbel Sport Teknik Lägg till blogg logga in & ändra blogg Om ToppBlogg.se / faq Kontakta oss

carlasvammel

Bloggen handlar om mitt liv som sjukskriven och hur jag fördriver mina dagar för det mesta ensam då alla andra jobbar eller studerar.


Homepage » Besök carlasvammel

Inlägg i carlasvammel

Grattis Monika !
      

Söndagskänsla
Då var Kalle's Kalix Weekend över och jag sitter här med denna söndagskänsla, den har väl olika innebörd för oss alla, för mig betyder den uppbrott, det tror jag de flesta "skilsmässobarn" känner igen, dagen då man skulle byta ställe och  till skolan dagen därpå det var inte med någon större glädje man såg fram emot det.Manhem på 70-talet var inte någon bra miljö  att vistas i redan i 7:an så började jag tappa fart och sen gick det bara utför där kunde man skolka och driva omkring på skolan en hel vecka utan att någon saknade en, sen jag också haft barn där i två omgångar så har jag sett att det iaf har blivit  (mycket) bättre, så att lägga ner högstadieskolor och återgå till det gamla, jag kan inte fatta vad politikerna tänker på dom gick ju själv på Manhem många av dom??

Lördagmorgon
Snön fortsätter att falla inte i så stora mängder men i alla fall och ändå har vi -16° här på morgon. Vi har inga planer för dagen utom att jag måste kolla lite hur kameran fungerar när Kalle är här och kan hjälpa mig. Sen är det bara att ge sig ut i världen och börja föreviga den :) det blir nog autoläge för mig tror jag men kul att ha en bättre kamera iaf. Igår kväll såg vi en film som var väldigt bra :   Defiance Sevärd film som också baseras på en sann historia. Okända hjältar från andra världskriget De tre bröderna Bielski gömde tolvhundra vitryska judar djupt inne i de täta skogarna vid Novogrudek. Med nazisterna hack i häl flyttades lägret flera gånger men efter två och ett halvt år kunde judarna gå ut i frihet. Om osannolikt mod under omänskliga förhållanden!

Nikon D60 DSLR - VR Nikkor objektiv
     

Kalixhelg
Vad ska vi hitta på i helgen då? I ett särboförhållande "gör man alltid någonting" för att ta igen den förlorade tiden då man varit på varsitt håll. Så var det i början men nu efter snart 8 år så börjar vi väl också bli det gamla strävsamma paret :) Och bara "är" (ta det från den skämtsamma sidan  vi är inte så flummiga) när vi träffas. Men som den inlandsbo han är så brukar han vilja åka till Haaparanta/Tornio då han är här, det är lite exklusivt det. Vi får väl se vad vi hittar på. En ide vi har är att Kalle ska ta ner skotern hit så vi kan åka ut på lite sightseeing i Kalix skärgård, tvärt om vad det brukar vara är det inte kustborna som åker upp till "fjällen" annars??Hur som helst så har jag aldrig åkt Kalix - Baskeri hur är det med isrännan nuförtiden, går det några båtar till Karlsborg, då måste man väl upp i Vicke någonstans eller?? Och ut på Erikön igen. Det skulle nog bli ett stort räddningspådrag om jag ska vara guide här åt Kalle, jag har NOLL lokalsinne. Vi får väl förvarna och förresten så tror jag han har GPS. Men det blir isf när det blir varmare nu är det ju skitväder igen, mulet och snöigt.                        Påsk förra året i GällivareDå var vi inne (eller på balkongen) det var efter olyckan och Kalle hoppade omkring på kryckor.Lite mer ord på BONDSKA :DissaGunga exv under fötterna på isen eller en myr.Djinnes, djintesGrina, grinadeDonaDånaDorjeGranris framför bron.Drämma tillSlå till utav bara h-eDräpiHar dräptEnsy eller ensiEnbart,  endast.Fari, fyriHar farit.  FelaSmutsiga fotspår. FjelaFjärdenFjusterEn fjompig person. FjånigFjustriFjånig = fånig.FjåniGu va du är fjåni = Gud vad du är fånig.FlakatrastBjörktrastFlenaFrosthalkaFlesa avDra av något exv bark, tälja av lite på ytanFlickflasaEn liten pojke som leker med flickor.FloornKodasset i lagårn.FlåsePotatisskal och annat rens vid matbordet.FlåstallrikKärl för flåset.FlättaSårskada där en flik hud är loss. Fliken är en flätta. Kan även förekomma i tex skinnmöbel.ForkaAtt dra båten med båtshaken (Längs timmerbommen) eller att staka sig fram med forkenFrammi förn.Framme i fören.FuseLagårnFusteveLukten av lagårdFyriklireFörklädet.FårbollaSkinnmössa på 60-taletFörkleFörkläde

Livet går vidare.
Ett par dagar med sol och promenader och man blir som en ny människa, dessvärre så snöar det idag. Kanske lika bra det så man får lite gjort här hemma, nacken är lite bättre nu när jag har ätit pronaxen i några dagar. Nu skulle jag behöva någon som utför "hushållsnära tjänster" i klartext en piga.... har vi några här i Kalix som man kan anställa månntro? I Luleå finns det har jag läst. Hur som helst så får jag väl ta tag i den biten själv men då pajar väl nacken igen, men om inte dammet kommer bort så blir det att gå omkring och nysa och snora här...svårt val det där.När jag nu är inne på ämnet nacke, städa mm så kommer jag ihåg att igår damp det ner ett jättefint inbjudningskort från min forna arbetsgivare Kalix Kommun. Måste nog scanna in det så ni får se, hur som helst så ska svaret vara inne till den 12:de, ja jag vet inte hur jag gör???Kalle kommer hit imorgon så jag blir hemma i helgen inget Gällivare alltså förrän nästa helg då jag ska upp och besikta bilen, då är det 1 år sen förra gången jag var på väg upp och fick chockbeskedet om Kalles olycka när jag sitter i bilen, det var inte kul och att sen i det tillståndet köra flera mil till akuten efter att ha mött ambulans och polisbil med sirener och blåljus jag blir alldeles darrig då jag skriver det nu. Dom här killarna får illustrera historien som kommer här :Norrländsk Logik 2 vänner, Bengan och Kjelle, från en norrlandsby satt på byns pizzeria och pratade.Kjelle säger rätt som det är- Ja, är trött på att slita i skogen, jag ska ta mej tusan skaffa mej en utbildning på Komvux och få ett bra och välavlönat jobb!Bengan tyckte det var en bra idé och en stund senare lämnade dom pizzerian.Dagen därpå går Kjelle till Komvux och pratade med en studiehandläggare, som hjälper honom med anmälningarna och tycker att han ska gå 4 kurser, Mattematik, engelska, historia och logik.- Logik, sa Kjelle, va är det?Studiehandläggaren säger: Jag ska förklara.- Äger du en gräsklippare?- Japp!- Eftersom du äger en gräsklippare, borde du logiskt sett ha en trädgård?- Det stämmer, jag har en trädgård.- Eftersom du har en trädgård är det logiskt att du har ett hus? - Jag har ett hus.- Och eftersom du har ett hus är det logiskt att du har en fru?- Ja, jag har en fru.- Och eftersom du har en fru är det logiskt att du är heterosexuell?- Ja, jag är hetrosexuell. Det är fantastiskt att du lyckades få reda på allt det här bara för att jag har en gräsklippare!!!Full av entusiasm anmäler han sej till dom fyra kurserna. Tackade och skakade hand med studiehandläggaren. Sedan skyndade han sej till pizzerian för att berätta för Bengan om sitt nya utbildningsintresse.Han berättade att han skulle gå dom fyra kurserna, Mattematik, engelska, historia och logik.- Logik, säger Bengan, vad är det?- Det ska jag berätta, säger Kjelle.- Har du en gräsklippare? frågade Kjelle.- Nääe, säger Bengan.- MEN va F'*N - är du BÖG???

I andra andningen.....
Efter att ha fått fundera på saken så bestämmde jag mig för att skrapa ihop det som fanns i tvättpulverpaketet och gå och slänga i en maskin, det var väl vad kroppen orkade med idag.Medans maskinen jobbade på gick jag en promenad, idag var det fina vårvädret som vi haft ett par dagar som bortblåst, det "grinade illa" som man säjer.Kameran hade jag med mig, nu har jag börjat fundera på om jag ska investera i en lite bättre kamera den här är inte någon höjdare precis. Den som lever får se. Att gå efter Kalix älven var inte så lockande idag så det blev bara en liten sväng åt det hållet.  Nu har jag kommit in på bondtemat så då ska ni få några ord som håller på att glömmas bort i vårat nya samhälle. Hur många Bakkukuno kommer det att finnas på 10 år??Ord och uttryck ur den Kalix-bondsk-svenska vokabulärerSammanställd av Birger Lundbäck                                                                    AggAvig. AvigsidanArolotoEljestBakkukunoTunnbrödsbagerskaBakstamskottenBakersta sittplatserna i en öppen båt.BakuspjölkStor rund brödspade som man hanterade tunnbrödet in och ut ur ugnen med.BallaliKlumpig, HafsigBetönLessen, nere.BlikotNär kölden biter i skinnet.BlingraAtt blingras = att komma av sig, att tappa koncentrationen.BlistraVisslaBlottnaMjukas upp i kaffe eller annan vätska. Om du inte äter upp smolan genast så blottnar brödet.BläckaBlinka med lysetBokkaKnuffa med huvudet.BolkanaUpphöjda sidor på flakvagnarnaBomkärringarFörankrad stock som höll fast bommarna runt flyttimmer,BordiIfrån eller från.BosarullnBlåblusenBoshakaforkenBåtshake med långt skaft. Skaftet kunde vara upp till 4 meter långt.BoågnaIsen boågnar. Den böjer sig av tyngd neråt men brister inte.BressaSära på benen.Bylla (geting)GetingboByngla, bynglitBuckla, buckligt.ByskutaRantmaja, En som ofta. springer på byn BågasTrilskasBågtNågot särskilt krångligt. Tex när det är svårt att komma åt på ett trångt ställe.BånatGravidBårningBöld, finne.BåsSkräpBåsitSkräpigtBänglaKlanta eller krångla till det Hondän vyri jo bånat : sa min svärmor då hon träffat på min "andra plastmamma" som jag ska berätta om en annan gång ( mina plastmammor ) det yttrycket fanns inte då ;)

En god morgon
Not, men jag har läst lite vad jag skrivit här senaste tiden, vilket dravvel, tack för att ni ids läsa :) det är ju (nästan) bara gnäll. Men iofs vem har ett helt problemfritt liv? Skriv gärna till mig och berätta hur man kan få det isf.                                                                                                                                        Telefon ringde 23.45 igår:-- Hej, vad gör du ? Kvittrar Eveooe.-- Sover, svarade jag.--Oj då, jag tänkte låna lite olja, vi ska fritera, kan du komma ner till porten med det?? Undrar hon.Ok jag vill inte vara en glädjedödare så jag drar på mig en kofta och sticker in fötterna i skorna och knallar ner med oljan, möter som tur är ingen  i trappen, det hade varit en syn för gudarna.Här sitter jag nu, tvättdag, slut tvättmedel och en allt för lång startsträcka på morgon för att komma mig iväg och köpa det tills det är min tid. Får dra på mig lite kläder och avboka tiden. Orkar inte gnälla mer om nacken och armen, men nämner det här iaf så jag har fått det gjort.Nej nu ska jag sparka igång och njuta av dagen, fick en cd-bok förra veckan, som jag glömt avbeställa : Hon älskade, av Helen Henschen, den handlar om hennes farmor Signe född 1885 en mycket "modern" kvinna för den tiden, dotter till en bankir, så klart, revolterar umgås med socialister och anarkister !! Ja  den kan väl vara intressant. Återkommer om det när jag läst (hört ) den.

Idag blev det ingen promenad.
Tänk att man inte kan lära sig, igår när jag gick på Kalix älven så blev jag så varm att jag öppnade jackan och det tålde inte nacken så natten här har inte varit så kul, varje gång jag har vänt mig i  sängen så har jag stöna högt, ( nej min granne det var av smärta)  inte blev det många timmars sömn.Steg upp 7.30 och tog 2 Pronaxen somnade om till 9.30 då ringer Sara den raringen, vilket var jättebra för då fick hon åka och handla åt mig,min mage tålde inte tabletterna så jag måste ha fil och sen fick jag också ta Omeprazol Sandoz när man hamnar i den här medicinsvängen så blir det värre och värre , först tar man en tablett för orsaken sen måste man ta en annan för biverkningarna vojjne vojjne.Att jag orkar sitta här beror nog på att jag tagit ytterligare en tablett för smärta, det är inte klokt. Nej bäst att inte utmana ödet och sitta här för länge kanske det blir lite sömn i natt trots allt.

Uppgraderade ordspråk
 Den man ligger med får bädda.  Den som tar, han har.  Det man inte minns, har inte hänt.  Det man inte vet, har man ingen aning om.  Det vi inte gör idag, slipper vi göra om i morgon.  Förtala är silver, förtiga är guld.  Gammal kärlek kostar alltid.  Har man slagit yxan i båten får man ro som fan.  Man ska inte kasta spjut i radhus.  Liten stuga kallas ofta stort dass.  Man måste kyssa många grodor innan man hittar sitt svin.  Som man raggar får man ligga.  Övning ger träning.

Det bästa med Kalix..
Är att man på några minuter kommer ut till vattnet, eller som nu isen, efter att ha gått där en timme så är man som en ny människa. Vårvintern här uppe är helt oslagbar,  den borde alla få uppleva.Igår hade jag inte kameran med mig då var det ännu bättre, idag låg solen som i ett dis så det var inte lika varmt på isen, men när det inte blåser så är det härligt i alla fall.Det är mest pensionärer några barnlediga mammor och så jag då.Om det finns någonting bra med att vara sjukskriven så är det att man kan gå ut mitt på dagen om man orkar och njuta av det fina vädret.                                                                                                                                          


Annons:

Vill du tjäna pengar på din blogg?

Vet du om att du kan tjäna pengar på ditt bloggande? Genom att publicera annonser från olika affiliatenätverk på din blogg får du provision på den försäljning som dina besökare genererar. Du väljer själv vilka företag och produkter du vill marknadsföra men en enkel tumregel är att hålla sig till sådant som intresserar just dina besökare.

Nedan listar vi olika affiliatenätverk som vi rekommenderar. Besök dem alla och registrera ett konto som "Publisher / Annonsör". Därefter kan du välja och vraka mellan olika program som du vill marknadsföra. Kontakta oss gärna om du har några frågor så ska vi försöka hjälpa dig framåt. Lycka till!


Registrera konto på AdTraction - Har många bra annonsprogram för t.ex. hälsa, skönhet, parfym, smink m.m.