Annons:
ToppBlogg.se Lägg till din blogg
visa alla Allmänt Bil/MC Data/IT Ekonomi & Finans Film/Tv Filosofi/Religion Fotobloggar Företagsbloggar Hem & Inredning Humor Hälsa Kultur Litteratur Marknadsföring Mat Miljö Mode & kläder Musik Nöjen Personligt Politik Resor Sex & Samlevnad Shopping Spel & Dobbel Sport Teknik Lägg till blogg logga in & ändra blogg Om ToppBlogg.se / faq Kontakta oss

Green Figures

Mina spaningar och analyser kring värderingar, hållbarhet, miljö och värdeutveckling i dagens samhälle och näringsliv. Med kreativitet och nya perspektiv på samhällets utmaningar, vill jag inspirera till en positiv utveckling. Vi lever i en spännande tid. Välkommen att ta del


Homepage » Besök Green Figures

Inlägg i Green Figures

Sjukhus vs sjukvård
Såg i SvD att nya Karolinska ska bli ett sjukHUS i Världsklass. Tänk vad mycket bättre det vore om det tog sikte på sjukVÅRD i världsklass. Det är ju inte riktigt samma sak. Och själv skulle jag hellre få sjukvård av världsklass, än att de sitter där med ett sjukhus i samma klass./LenaDenna blogg är mina betraktelser kring värderingar, trender, hållbarhet, miljö och samhällsutveckling. Välkommen med dina reflektioner.

Callcenters och effektiva samtal
Efter att ha jobbat som konsult för telefonilösningar för callcenters, kan jag inte låta bli att kommentera MedHelp och sjukvårdsupplysningen.Callcenter-branschen är oerhört konkurrensutsatt. När företag/landsting och andra köper upp callcentertjänster är det pris per samtal som är den utslagsgivande faktorn. Som extern leverantör gäller det att vara effektivare på att beta av samtalen än vad köparen kunde göra med ett eget callcenter. Annars är det ju ingen vits att köpa tjänsten extern. Branschen lider också av snedvriden konkurrens, då det är vanligt att man etablerar callcenters i nedläggningsdrabbade områden, får stödmiljoner och driver verksamheten med hjälp av detta några år. Att konkurrera med det för den som inte får miljonerna, är förstås svårt.I callcenterbranschen finns fortfarande "tidsstudiemannen" vid liv. Allt mäts och klockas. Den optimala samtalslängden tas fram (du ska ha ett avslut inom 2,5 min, längre tid än så minskar sannolikheten till föräljning).Det är inte förvånande att läsa att MedHelps snittsamtal är 4,5 min, mot landstingets egna tid på 7-8 minuter. Att det blir stressigare förstår alla.Bra callcenters sätter bra, kvalitativa mål för verksamheten. Försöker till exempel att mäta kundnöjdhet eller andel kunder som faktiskt blev hjälpta av första samtalet och inte behövde återkomma. Men att mäta kvalitet i ett callcenter är svårt. Och ännu svårare är det då att sälja kvalitet som är svår att bevisa. Det gör det lätt att falla i fällan att mäta och premiera samtalslängd eller antal samtal en person klarat av på en dag.En pratsam vän ringde vid ett tillfälle till ett callcenter för att fråga om lite olika resor. Efter 2,5 minuter la resesäljaren på luren. Personen hade insett att Paul var för pladdrig och att samtalet skulle bil alldeles för långt. Bättre då att slänga på luren. Synd då att Paul ringde upp igen och bad att få tala med callcenterchefen.För de flesta callcenters får dåligt genomförda samtal inte den katastrofala följd som i fallet med den lille treåringen i Sundsvall som dog. Men vet man lite om hur verksamheten i ett callcenter ser ut, skulle jag rekommendera att ta råden med en stor nypa salt. Det finns ett systemfel hos många stressade callcenters. Det är bättre när det gäller ComHem istället för MedHelp, men grundproblematiken är densamma./LenaDNDenna blogg är mina betraktelser kring värderingar, trender, hållbarhet, miljö och samhällsutveckling. Välkommen med dina reflektioner.

Typiskt svenskt...
Nu flyttar jag mina inlägg kring "Du vet att du är i Sverige..." till min nya blogg som handlar enbart om detta http://typisktsvenskt.wordpress.comHoppas att ni hänger med dit och diskuterar flitigt!/LenaDenna blogg är mina betraktelser kring värderingar, trender, hållbarhet, miljö och samhällsutveckling. Välkommen med dina reflektioner.

Du vet att du är i Sverige när... nr 6: Du är höggravid men får ändå stå på t-banan
Du vet definitivt att du är i Sverige när du är höggravid, men ändå aldrig blir erbjuden en sittplats på tunnelbana eller buss. Nu har jag frågat många av mina vänner som varit gravida och INGEN har varit med om att de blivit erbjuden en plats. Ingen.Här är jag (i bakgrunden) med en mer än 9-månaders mage. Sitter ner...Graviditet är nu ingen sjukdom och det verkar i Sverige tas som täckning för att en fullt frisk och inte gravid har lika stor rätt att sitta ner som en som är i 9:e månaden. Ingen reser sig.Själv stod jag en gång, i 8:e månaden, i en överfull tunnelbanevagn och ville desperat ha en sittplats, då jag var trött i ryggen. Ingen reste sig frivillgt, vilket jag heller inte hade förväntat mig. Men när några klev av tänkte jag skynda mig fram och ta en plats. Men med min stora mage var jag inte lika snabb som mina medpassagerare, som hann ta platsen istället. Jag fick står upp hela den resan. Dagen efter låg jag.Själv tänkte jag vid ett tillfälle råda bot på denna brist på omtänksamhet och erbjöd en, som jag trodde gravid, kvinna på bussen plats."Varför då? Ska du kliva av?" undrade hon. Som inte alls var gravid. Det var Hanne Kjöller, ledarskribenten på DN som senare pratade ut i TV om sitt överviktsproblem...Men när jag var på semester i Frankrike, med en 5-månadersmage som inte var speciellt markant, blev jag genast erbjuden en stol när jag stod och väntade på ett bord på ett creperie. Jag förstod först inte varför jag blev erbjuden en plats. Det var min man som påpekade att det var för att jag var gravid...Varför gör vi så här? Varför har vi slutat vara artiga och omtänksamma? 60-talets DU-reform har väl spelat in: när alla ska ses som lika, ska alla också behandlas lika? Och har feminismen och strävan efter jämlikhet gjort männen rädda för gammeldags artighet?Är det ett storstadsfenomen? Är folk artigare ute i små städer? Men de vänner från mindre orter som jag frågat har inte heller de blivit erbjudna sittplatser. Och Paris ärväldig mycket större än Stockholm. På många sätt.Nej, för mig är detta en av de sämsta typiskt svenska drag vi har. Fram för en förändring./LenaDenna blogg är mina betraktelser kring värderingar, trender, hållbarhet, miljö och samhällsutveckling. Välkommen med dina reflektioner.

Helt otroligt roligt
The Daily Show With Jon StewartM - Th 11p / 10cThe Stockholm Syndrome Pt. 2thedailyshow.comDaily Show Full EpisodesEconomic CrisisPolitical HumorDenna blogg är mina betraktelser kring värderingar, trender, hållbarhet, miljö och samhällsutveckling. Välkommen med dina reflektioner.

The Stockholm Syndrome...
Idag behöver jag inte skriva nån spaning kring Typiskt svenskt. Kolla in det här istället:The Daily Show With Jon StewartM - Th 11p / 10cThe Stockholm Syndromethedailyshow.comDaily ShowFull EpisodesEconomic CrisisPolitical HumorDenna blogg är mina betraktelser kring värderingar, trender, hållbarhet, miljö och samhällsutveckling. Välkommen med dina reflektioner.

Du vet att du är i Sverige när... nr 5: den svenska synden
Den svenska synden är internationellt känd. Men den är inte alls som de tror i utlandet. Nej, den största synd man kan begå i Sverige är att inte "ta vara på det fina vädret". När solen skiner, ja då är det en stor synd att sitta inne.Solen skiner på Tre Kronor. Ut och njut av vädret! Min svenska vän som bor i Milano och är gift med en man från Sicilien, fortsatta att betrakta detta som en synd när hon flyttat till Italien."Vi måste ju gå ut nu, solen skiner" sa hon."Jaha?" svarade hennes man."Ja, men det är fint väder, då kan vi inte sitta inne heller". "fortsatte hon."Nähä?"Han förstod inte alls vilken syndig sak han gjorde sig skyldig till när han fortsatte att dona på inne. Det här har ju förstås med klimatet att göra: vi har inte så mycket sol, så när den skiner vill vi inte missa det. Därav att vi är helt fanatiska på att äta utomhus. Så fort vårsolen tittar fram så sitter svenskar i var och varannan buske och äter.Jag som på sommaren själv föredrar att sitta i skuggan och läsa en bok, finner att jag oftast får dela platsen under trädet med utrikes födda, som ännu inte blivit så svenska att de sitter i den gassande solen och flämtar.För barn är det ännu syndigare att vara inne när det är fint väder. Det händer att vi som svenska föräldrar förbjuder barnen att vara inne när solen skiner. "Ut med er nu", heter det.Jag hörde en gång en intervju med en kvinna som var född i Indonesien. När hon flyttade till Sverige så förstod hon först inte varför alla svenskar i busskön, vände ansiktena åt ett håll och tittade upp i himlen. Bad de till någon gud? Sen förstod hon att de vände ansiktena mot vårsolen, för att fånga värmen. Och på sätt och vis tillbad de väl då den svenskaste av gudar?/LenaDenna blogg är mina betraktelser kring värderingar, trender, hållbarhet, miljö och samhällsutveckling. Välkommen med dina reflektioner.

Du vet att du är i Sverige när... nr 3: osvenskt är bra
Du vet att du är i Sverige när man talar om något roligt, som tex en gatufest eller friifrotts VM -96, där vädret har varit bra och festen lyckad, och säger "Tänk, man kunde inte tro att man var i Sverige". En bra grillfest kändes "osvensk". Det märkliga här är vår bild av oss själva: om stämningen är uppsluppen, vi dansar och är glada och pratar med okända, då ser vi det som något osvenskt. Och osvenskt är för oss något bra. Jordgubbar. Svenska och bra. Faktiskt.När jag bodde i London upptäckte jag att det här i och för sig är något vi har gemensamt med engelsmännen. Även de uppskattar ett "oengelskt" kalas - det är tydligen roligare då, där med. Men prova det här på en amerikan. Att något väldigt bra skulle vara "un-American". Nej, när jag skriver "Un-American" känns det nästan som att CIA skulle knacka på dörren och tillrättavisa mig för att jag nedvärderar deras fina land.Men varför har vi svenskar utvecklat denna syn på oss själva, att osvenskt är bra? Varför ser vi en uppsluppen gatfest som osvensk? Ja, vädret återigen förstås, vi är vana vid att fester regnar inne. Men luther och jante har också intalat oss att vi inte ska förhäva oss, tro att vi är nåt. Så när vi lyckas med en rolig fest, jag då känns det osvenskt.Kanske finns också nyckeln i att vi i Sverige emellanåt kallar våra gäster för "främmande". "Vi får främmande till middag". Hm. Party./LenaDenna blogg är mina betraktelser kring värderingar, trender, hållbarhet, miljö och samhällsutveckling. Välkommen med dina reflektioner.

Du vet att du är i Sverige när... nr 4: du är ditt jobb
Du vet att du är i Sverige när den första frågan du får av en ny bekanskap är "jaha, och vad jobbar du med då?". Vi är våra jobb. Vårt yrke är vår identitet. Numera ska både kvinnor och män jobba heltid, hela yrkeslivet. Om man under en kort period inte jobbar heltid, måste det täckas upp av någon legitim orsak, tex studier eller barnpassande. Att bara inte jobba ett tag är mycket utmanande. Då är man ARBETSLÖS, bör genast ta sig ur situationen och många verkar vara rädda att det är något smittsamt.En svensk vän som sedan 10 år bor i Italien, var under en tid utan anställning då bolaget hon jobbat på gick i konkurs. "Oj, stackars dig, hur ska det nu gå? Har du sökt några nya jobb? Nåt på gång?" var svenska vänners kommentarer. Som inte var så upplyftande eller hjälpande: stressad av sitationen blir man alldeles tillräckligt på egen hand. Hennes italienska vänner tyckte istället: "Ja, men det kan väl vara rätt bra. Du har jobbat så mycket. Passa på att utveckla lite andra sidor. Du som har en bra utbildning får ju ett nytt jobb vad det lider." Min vän blev både förvånad och lättad över den italienska reaktionen. Att bli av med jobbet var inte samma sak som att stå utan identitet.När småbarnsföräldrar inte båda jobbar heltid, utan väljer att yrkesarbeta mindre under den korta tiden som barnen är små, då heter det "down shifting". Det är så märkvärdigt och sticker ut så mycket att det måste få ett eget begrepp.SVTs Babel har häromdagen en intervju med Joyce Carol Oates, denna formidabla författarinna som mer än någon analyserar och beskriver sin samtid genom sina böcker. Jag fastnade för hennes utläggning om behovet av tid, för att hinna reflektera och tänka. Det blir en bristvara i ett land, där allas heltidsarbetande har blivit en norm.Vilka värderingar har gjort att vi hamnat här? Ja, Luther lade väl grunden för att det är hedervärt att göra ett gott dagsverke. Klimatet som tvingat oss att jobba hårt har lagt sitt till. Och så feminismen som har gjort att både män och kvinnor nu förväntas jobba heltid hela livet. Men så har vi också värderingar som gjort att vi litar helt och fullt på staten och har "outsourcat" vår ekonomiska buffert till staten. Det skulle aldrig en italienare göra. De har bufferten i familjen. Och blir inte lika hårt knutna till sina anställningar.Jag är uppväxt med att en anställning också är att vara "löneslav". Har våra svenska värderingar gjort oss till ett land av löneslavar?/LenaDenna blogg är mina betraktelser kring värderingar, trender, hållbarhet, miljö och samhällsutveckling. Välkommen med dina reflektioner.

Du vet att du är i Sverige när... Inlägg 2: Innebandy
Du vet definitivt att du är i Sverige när du (eller din man) är 40 år, heter Klas och spelar innebandy. Svenska män svettas på i små gympasalar på jobbet, i skolor och lite var stans. Innebandy har på 20 år erövrat landet.Bandy över huvud taget är väldigt svenskt. I VM-finalen möts alltid (?) Sverige och Ryssland. Jag ser det aldrig, men tror mig veta att man vinner varannat år vardera ungefär.Om du har flyttat till Sverige i vuxen ålder, tex från Frankrike som min mans innebandykompisar, så vet du att du är riktigt svensk när du bytt rugbyn mot innebandy. Då kan du lägga ner allt hopp om att du en dag ska flytta tillbaka: you've gone Swedish for good.Varför bandyn har fått sånt fäste i just Sverige har jag ingen aning om. Kanske är det klimatet - inomhussäsongen är så lång att den billiga och inte utrymmeskrävande innebandyn blir en vinnare. Kanske har det också kopplingar till det svenska konsensus-lynnet som gör lagsporter mer attraktiva? Tennis, badminton, squash och andra ensamsporter slår inte lika bra?Om klimatet är nyckeln så förklarar det varför innebandyn också har slagit i Schweiz, där de verkar ha en mer lukrativ proffsliga. Ytterligare ett skäl för världen att ta miste på Sweden och Switzerland.../LenaDenna blogg är mina betraktelser kring värderingar, trender, hållbarhet, miljö och samhällsutveckling. Välkommen med dina reflektioner.

Du vet att du är i Sverige när... Inlägg 1
Nu har jag läst i tidningarna om succén med bloggen och nu boken "White people like". Självklart vill jag göra samma succé och påbörjar en serie inlägg (vi får se hur många det blir) på temat svenska värderingar, eller "Du vet att du är i Sverige när...". Jag tänkte börja starkt och gå ut med min favorit:Du vet att du är i Sverige, när du efter en lunch står och balanserar en bricka full med porslin, bestick, glas, matrester, servetter etc. Du står vid en bardisk, inte olik den där du tog för dig av maten du ville äta, och ska sortera disken i rätt ställ. Av någon anledning brukar de vara upplagda så att man först skrapar ner matrester och servetter i en lite soppåse, därefter sorterar tallrikar, glas och bestick. Det slår sällan fel och jag lyckas nästan alltid kladda ner mig om fingrarna på slutet, när jag sedan tidigare redan slängt servetten. Då får man vara påhittig sen.Med små barn i sällskap så får man skynda sig igenom denna procedur, för 1-åringen blir lätt ledsen när mamma försvinner bakom ett brickställ. Och som kvinna måste man klara av balansakten med en handväska på armen också. Så att inte den blir snodd.Det här är det svenskaste jag kan hitta på just nu, för jag har aldrig stött på något liknande i något annat land jag ätit mat på. Visst finns det på McDonald's världen över, men där är ju allt skräp som hälls i en och samma tunna. Men just det här i Sverige att så här går det till även på relativt dyra matställen, som tex Rosendals trädgård eller lunchrestauranger inne i Stockholm.Jag anar en serie anledningar till den här utvecklingen. Svenska lönekostnader är förstås en. Men också att vi svenskar är rationella och process-inriktade, så att vi även som kunder accepterar att vara del av en effektiv restaurangprocess. Och kanske också värderingen att det är lite fult att kräva service, man ska liksom ta reda på sin egen skit. På samma sätt som det är något fult att köpa städhjälp. Fast nu kommer jag nästan in på Inlägg 2 i denna serie (cliffhanger)...Trevlig annandag! Och var nu typiskt svensk och gå ut och njut av det fina vädret!/LenaDenna blogg är mina betraktelser kring värderingar, trender, hållbarhet, miljö och samhällsutveckling. Välkommen med dina reflektioner.


Annons:

Vill du tjäna pengar på din blogg?

Vet du om att du kan tjäna pengar på ditt bloggande? Genom att publicera annonser från olika affiliatenätverk på din blogg får du provision på den försäljning som dina besökare genererar. Du väljer själv vilka företag och produkter du vill marknadsföra men en enkel tumregel är att hålla sig till sådant som intresserar just dina besökare.

Nedan listar vi olika affiliatenätverk som vi rekommenderar. Besök dem alla och registrera ett konto som "Publisher / Annonsör". Därefter kan du välja och vraka mellan olika program som du vill marknadsföra. Kontakta oss gärna om du har några frågor så ska vi försöka hjälpa dig framåt. Lycka till!


Registrera konto på AdTraction - Har många bra annonsprogram för t.ex. hälsa, skönhet, parfym, smink m.m.